Omekšavanje vode je tehnološki postupak kojim se iz vode uklanjaju ioni kalcija i magnezija, a poznat je kao mekašnje neutralnom ionskom izmjenom. Postupak se odvija u omekšivačima vode, posudama pod tlakom, koji su ispunjeni jako kiselom ionskom masom. Ionska je masa zasićena natrijevim ionima koji se u kemijskom procesu izmjene otpuštaju, a masa na sebe veže ione kalcija I magnezija iz vode. Na taj se način obiva voda bez kalcija i magnezija odnosno bez ukupne tvrdoće. PO zasićenju ionskog izmjenjivača ionima kalcija i magnezija, izmjenjivač se regenerira zasićenom otopinom natrijevog klorida kako bi se vratio u svoju aktivnu formu.
Postupak se koristi u pripremi napojne vode za kotlove, pripremi procesne vode u prehrambenoj industriji (direktna upotreba u prehrambenom proizvodu) i u tretmanu rashladnih voda.
Također, omekšavanje je često tehnološki predpostupak pripreme vode u demineralizaciji reverznom osmozom.