Dezinfekcija

Kemijska inaktivacija mikrobiološke kontaminacije u prirodnoj ili neočišćenoj vodi obično je jedan od posljednjih koraka za smanjenje patogenih mikroorganizama u vodi za piće ili procesnoj vodi.

Kombinacije koraka pročišćavanja vode (oksidacija, koagulacija, taloženje, dezinfekcija, filtracija) uzrokuju da voda za piće bude sigurna nakon proizvodnje. Kao dodatna mjera, primjenjuje se i drugi korak dezinfekcije na kraju postupka pročišćavanja vode, kako bi se od mikrobiološke kontaminacije zaštitila voda u sustavu distribucije vode.

Tijekom ovog postupka dezinfekcije, obično se koristi druga vrsta dezinficijensa od one ranije u procesu. Sekundarna dezinfekcija osigurava da se bakterije neće razmnožavati u vodi tijekom distribucije. Bakterije mogu ostati u vodi nakon prvog koraka dezinfekcije ili mogu završiti u vodi tijekom povratnog ispiranja onečišćene vode (koja može sadržavati bakterije podzemne vode kao rezultat pukotina na vodovodu).

Dezinfekcijske tehnike mogu se podijeliti na kemijske i nekemijske (fizikalne) postupke.

Dezinfekcija

Za kemijsku dezinfekciju koriste se slijedeći dezinficijensi:

  • klor (Cl2)
  • klordioksid (ClO2)
  • hipolkorit (OCl)
  • kalijev permanganat (KMnO4)
  • fenoli i alkoholi
  • sapuni i detergenti
  • hidrogen peroksid
  • ozon

Za nekemijsku (fizikalnu) dezinfekciju koriste se:

  • UV svjetlo
  • Gama zrake
  • UZV
  • toplina