Prehrambena industrija

Prehrambena industrija koristi ogromnu količinu vode. U mnogim namirnicama, voda je glavni sastojak. Osim toga, voda se koristi za pranje, kuhanje sastojaka i za hlađenje kuhane hrane. Voda također igra glavnu ulogu u čišćenju kako za pripremu odgovarajućih razrjeđenja deterdženata, sredstva za dezinfekciju, kao i za ispiranje kemikalija za čišćenje.

Toaleti, tuševi i stanice za pranje ruku također trebaju značajne količine vode.

Voda je potencijalno sredstvo za izravni prijenos bolesti i nastavlja uzrokovati izbijanja bolesti i kod razvijenih i kod zemalja u razvoju.

Voda je samo jedan put kojim se hrana može kontaminirati patogenim mikroorganizmima, stranim tijelima ili otrovnim kemikalijama.

Prehrambena industrija
Prehrambena industrija

Zbog količine vode koja se koristi u prehrambenoj i ugostiteljskoj industriji potencijalni rizik za potrošača može biti vrlo velik zbog loše vode u sustavima. Osim toga, loše održavani vodni sustavi mogu biti kontaminirani patogenima kao što su npr. Cryptosporidium i Legionella. Oni mogu predstavljati prijetnja zdravlju i sigurnosti radne snage i onih u neposrednoj blizini do prehrambenih prostorija.

Kvalitetna pitka voda neophodna je u cijeloj  prehrambenoj industriji. Da bi se to postiglo, mora postojati strogo upravljanje vodama u svim prostorijama s hranom i to zahtijeva pomno praćenje. Osiguravanje i održavanje kvalitete vode i sprečavanje njenog onečišćenja na izvoru i tijekom uporabe od iznimne su važnosti.

Kao rezultat proizvodnje iz procesa nastaju industrijske otpadne vode koje sadrže supstance koje je potrebno ukloniti prije ispuštanja u javni kolektor ili prirodni recipijent.